De Kunst van hergebruik

Circulair ontwerper Jean Berkhout begint waar de ander ophoudt. Met zijn passie voor verduurzaming, hergebruik en renovatie maakt hij creaties voor binnen en buiten. Creativiteit is dé sleutel om restmaterialen te verwerken in hernieuwde circulaire toepassingen.

De druk op het milieu neemt toe, het klimaat verandert in een hoog tempo en natuurlijke bronnen raken uitgeput. Met als gevolg dat de grondstofprijzen van materialen maar blijven stijgen. “De tijd waarin we leven vraagt om anders te kijken naar alles wat we als ‘afval’ bestempelen.” vertelt Jean.

“Buiten de lijnen is er meer ruimte”

We moeten anders leren kijken en omgaan met de overvloed aan beschikbare restmaterialen. Als Circulair ontwerper wil Jean particulieren, bedrijven en instellingen begeleiden in het leren toepassen van hergebruikte materialen in bijvoorbeeld woningen, tuinen, kantoorruimtes of bedrijventerreinen.

Jean Berkhout doet met zijn idee mee aan de eerste editie van Expeditie Circulair Westerveld van het Collectief Circulair Westerveld. In de expeditie draait alles om samen leren en samen werken aan een systeemverandering richting circulair produceren en consumeren. Met dit project van de gemeente Westerveld worden duurzame initiatieven samengebracht en is er ruimte om te experimenteren. “De deelname aan de expeditie helpt mij versnellen en dat is nodig om impact te kunnen maken.” vertelt Jean.

Aan de slag

Hij wil graag aan de slag met mensen en ondernemers die op een duurzame manier nieuwe plannen voor binnen- en buitenruimte willen ontwikkelen. Huis, tuin, kantine of bedrijfsterreinen, overal kunnen materialen opnieuw worden ingezet. Jean heeft een brede kennis, gevoel voor vormgeving en technisch inzicht. Zijn plannen zijn creatief, zorgvuldig en origineel en de kwaliteit van de uitvoering hoog. Iets wat je niet in de bouwmarkt of het tuincentrum vindt.

Het hergebruiken van reststromen lijkt vrij eenvoudig, maar niets is minder waar. “Hergebruik is de kunst en de creatie kunstzinnig” zegt Jean.

Zin om aan de slag te gaan? Mail Jean op: info@jeanberkhout.nl.


Bron afbeelding: RTV Drenthe

Verder lezen