Inwoner uit Wilhelminaoord ontwikkelt circulair plan voor Westerveldse recreatiesector

Meer dan 20 deelnemers (inwoners, ondernemers en ambtenaren) meldden zich eind vorig jaar met een circulair plan bij Expeditie Circulair Westerveld. De expeditie stond in het teken van het begeleiden en versnellen van circulaire ideeën in de Gemeente Westerveld en het opzetten van circulaire ketensamenwerkingen in de regio. Onder hen zat Petra Prins uit Wilhelminaoord die het afgelopen jaar, met begeleiding van het expeditieteam van Collectief Circulair Westerveld (CCW), haar circulaire idee voor de recreatieve sector doorontwikkelde tot een vernieuwend concept.

Dat de wereld razendsnel veranderd voelen we allemaal. Een oorlog in Oekraïne, de aarde die in razend tempo opwarmt, grondstoffen die steeds schaarser en duurder worden en een maatschappij waarin snelheid het steeds vaker wint van gezondheid. “Toen ik de oproep voor de Expeditie eind vorig jaar voorbij zag komen besloot ik mijn idee aan te melden, want wie weet konden ze me op weg helpen.” vertelt Petra Prins uit Wilhelminaoord. Prins die zichzelf omschrijft als ‘gewoon iemand’ met een goed idee en zelf geen ondernemer, is blij met de professionele hulp van het CCW. “Zonder de begeleiding was het plan altijd een idee gebleven.” Aldus Prins.

GEWOON AAN DE KEUKENTAFEL

In het project van Petra komt alles samen. Als het aan haar ligt heeft in 2025 elke camping in Westerveld een terrein waar langzaam kamperen volgens haar concept mogelijk is. Een nieuwe manier om ‘er-even-uit’ te zijn. Verblijven, verbinden en verstillen in een circulaire omgeving. “Toen het leven mijzelf voorbij holde, ontstond er een groot verlangen naar een plek zoals ik heb ontwikkeld in mijn concept” vertelt Prins. “Ik had behoefte aan een omgeving om het leven even in een andere stand te zetten dichtbij huis.” Hoe zo’n plek er precies uitziet houdt Prins nog even voor zichzelf, maar dat het een prachtige aanvulling kan zijn op bestaande campings in de gemeente Westerveld weet ze zeker.

TIJD VOOR NIEUW NAOBERSCHAP

Ook industrieel productontwerper Matthew Hankel en circulair ontwerper Jean Berkhout gingen van start in de expeditie eind vorig jaar. Ieder met een eigen idee. “Toen we eenmaal onderweg waren in de expeditie zagen we dat de plannen van Matthew en Jean, Petra heel erg konden helpen om haar concept circulair breder te ontwikkelen” vertelt Margo Verhagen, expeditiebegeleider vanuit het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie (NICE). Jean Berkhout verzamelt met zijn concept hernieuwbare, lokale materialen om zowel binnen als buiten opnieuw in te zetten en Matthew Hankel ontwerpt praktische gebruiksvoorwerpen met deze materialen.” Het werd al snel duidelijk dat deze 3 totaal verschillende ideeën elkaar fantastisch kunnen versterken en daarmee ook het concept van Petra zowel praktisch als betekenisvol kunnen invullen. Gebruik maken van wat er is en doorontwikkelen wat nodig is” lacht Verhagen. “Met elkaar en voor elkaar”.

PAUZE NEMEN IS GEEN SCHANDE

De inwoner uit Wilhelminaoord is in ieder geval vastbesloten om haar plan uit te rollen op verschillende campings in de gemeente Westerveld en zoekt campingeigenaren die zin hebben in een unieke samenwerking. Een win-win situatie denkt Prins. “Het concept staat in de startblokken, de samenwerkingspartners staan te popelen om aan de slag te gaan en een nieuwe doelgroep ligt ‘voor het oprapen.’” Westerveld is bij uitstek de gemeente om te verbinden, te verstillen en te verblijven. Pauze nemen in het leven is geen schande. “Ik hoop dat mijn concept bijdraagt aan een nieuwe, circulaire samenleving waarbij mensen weer thuiskomen bij zichzelf” zegt Prins. 

VERSNEL JOUW CIRCULAIRE PLAN

Heb jij ook een betekenisvol idee of circulair initiatief wat je wilt professionaliseren of doorontwikkelen? Of wil je samen met Petra dit concept gaan realiseren? Het expeditieteam van het CCW staat voor je klaar om je te helpen bij het concretiseren van het plan, het zoeken naar (samenwerkings)partners of bijvoorbeeld de aanvraag van subsidies en financiering. Aanmelden kan tot uiterlijk 1 december 2022 via collectiefcirculairwesterveld.nl/inschrijven of kom es an in Frederiksoord. Je vindt de Versnellingshoeve aan de Majoor van Swietenlaan 1.

Verder lezen

Poep is goud waard!

Samen met de Poop Troopers van Broodje poep werden we uitgenodigd op de verlate nieuwjaarsbijeenkomst van de Gemeente Westerveld om een grote boodschap te

Lees verhaal