Gemeente Westerveld, Wageningen University and Research (WUR) en de stichting CEPRO (Cultureel Erfgoed en Ruimtelijke Participatieve Ontwikkeling) werken aan de oprichting van de buitengewone leerstoel Cultureel erfgoed en participatieve ruimtelijke ontwikkeling. Daarbij worden zij ondersteund door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE), de ErfgoedDeal (ED) en diverse partners.
Cultureel Erfgoed en Participatieve Ruimtelijke Ontwikkeling
Aanleiding voor dit initiatief is de veranderende leefomgeving en de betekenis ervan voor lokale gemeenschappen. Opgaven als klimaatadaptatie, energietransitie, stedelijke groei en krimp hebben grote invloed op de leefomgeving. Zo ook binnen de gemeente Westerveld.
Onderzoek naar oplossingen
De leerstoel io onderzoekt hoe kennis over historische omgeving en erfgoed kunnen bijdragen aan oplossingen voor hedendaagse transitieopgaven in maatschappij en ruimte. Via living labs – lokale werkplaatsen – gaat de leerstoel samen met de Westerveldse samenleving antwoorden geven op die vragen. Zo is het Collectief Circulair Westerveld een van deze living labs waarin de transitie naar een circulaire economie centraal staat.
Trots op de samenwerking
Historisch geograaf Elyze Storms-Smeets is de special associate professor (universitair hoofddocent) en werkt toe naar de titel buitengewoon hoogleraar. Stichting Cepro ondersteunt en faciliteert de buitengewone leerstoel in oprichting in het behalen van de doelen.