Circulaire plannen of hulp nodig?

Je staat er niet alleen voor

Er staat een groot netwerk ondernemers en experts tot je beschikking zodat jij sneller de volgende stap zet met jouw circulaire onderneming. Nieuwsgierig naar wat de expeditie precies is? In deze video vertellen we je alles over!

Waarom doe je mee

aan de expeditie

We leven in woelige tijden. De druk op biodiversiteit en klimaat neemt toe, grondstoffen worden schaarser en de woningnood stijgt. Een opeenstapeling van uitdagingen die diep van binnen in de maatschappij gevoeld wordt. Dat vraagt om het maken van scherpe keuzes en nieuw perspectief om te handelen. Het biedt kansen om samen de beweging te maken naar een circulaire economie. Collectief Circulair Westerveld (CCW) zet daarom in op circulair produceren en consumeren. Niet als doel, maar als middel: een nieuwe verbindende strategie voor een duurzame samenleving. Een van de onderdelen van het programma dat CCW biedt is de Expeditie Circulair Westerveld. Afgelopen november hebben meerdere inwoners en ondernemers hun eigen circulaire project via de Open Oproep ingediend. Een deskundige vakjury heeft hieruit 12 projecten geselecteerd die gaan deelnemen aan deze eerste expeditie.

Drie vertrekpunten

Van projecten die dwalen door je hoofd tot concrete producten of diensten die toe zijn aan groei.

Idee

Hoe kom je van droom naar daad? Dit vertrekpunt staat volledig in het teken van ontdekken. Wat vraagt het om je circulaire idee te verwezenlijken? Van jou persoonlijk, van je organisatie of onderneming en naaste omgeving, en van de Westerveldse samenleving? Je trekt bij de uitwerking van idee naar initiatief gezamenlijk op in een expeditieteam van ondernemers, inwoners en ambtenaren. Om zo samen te leren en samen te werken aan een systeemverandering richting circulair produceren en consumeren.

icon-start

Start

Ben je starter met circulaire ambities? Zoek je de juiste voedingsbodem om je product of dienst tot bloei te laten komen en zo bij te dragen aan een duurzaam Westerveld? In Start bieden we kennis, bedrijfsadvies en een netwerk geheel op maat van jouw ondernemersvraag. Denk aan het vinden van middelen, een samenwerkingspartner of financiering om je product te ontwikkelen en op de markt te brengen.
icon-groei

Groei

Heb jij een product of dienst dat toe is aan groei? Wil je opschalen of jouw circulaire product onderdeel laten worden van een ketensamenwerking? Met deze deelnemer gaan we samen op zoek naar de juiste partners die je helpen om bijvoorbeeld je afzetmarkt te vergroten, financiële impulsen te vinden of productieprocessen te optimaliseren. Om met elkaar te bouwen aan een circulaire economie in Westerveld.

Drie vraagstukken

waarop je plan kan aansluiten

icon-voedsel

Grondstof tot nadenken

Iedereen eet. Elke dag. Voedsel is een eerste levensbehoefte. Maar voedsel heeft ook gevolgen voor o.a. biodiversiteit, klimaat, kwaliteit van bodem en landschap. In de voedselproductie liggen kansen. Want hoe produceer je voedsel in een korte keten? Wat is de optimale route van akker naar de keuken? En hoe realiseer je een gesloten kringloop? Ook is winst te behalen aan de consumptiekant. Bijvoorbeeld door wat je in jouw horecabedrijf aan je gasten serveert. Of door je eigen eigen mindset en leefstijl te veranderen en duurzame, lokale en seizoensgebonden producten te kopen.​​
icon-bouw

Daar kun je op bouwen

Onze huidige – lineaire – manier van bouwen is goed voor 35% van onze CO2-uitstoot, 40% van onze afvalberg en 50% van ons primair grondstoffengebruik. Kortom, we bouwen op grote voet. Dat moet en kan anders. Denk bijvoorbeeld aan het hergebruiken van ‘oude’ materialen bij renovatie of nieuwbouw. Zo heb je minder nieuwe materialen nodig, en voorkom je afval. Of aan ‘legolisering’ van de bouw, zodat je componenten oneindig kunt inzetten met behoud van waarde. Bouwen met hernieuwbare materialen als (lokaal) hout, stro en hennep kan ook natuurlijk.
icon-reststromen

De rest is wat waard

In de ideale, circulaire wereld is er geen of nauwelijks sprake van afval. Afvalstromen worden grondstoffen, alleen daar zijn we nog lang niet. Er valt veel winst te behalen uit het verwaarden van reststromen. Zowel financieel als voor de gezondheid van onze aarde en daarmee ook de gezondheid van ons als mens. Systeemverandering gaat over consumentenbewustzijn en ons gedrag. Wat kunnen wij zelf in het dagelijks leven anders doen om een circulaire bijdrage te leveren? Zoals het kopen of produceren van kleding met ingezameld textiel als grondstof.

Ties en Esther Betjes

Kwekerij de Vrolijke Noot

Matthew Hankel

De rest is wat waard

Ice Brothers - Cas & Stijn

Cas & Stijn

Ice Brothers

Johan & Miriam

Gemeente Westerveld

all-bout-stof-profielfoto

Marjolein Perin

All about støv

Hilco Broekman

Bouwen met lokaal hout

Ruth Middelwijk

Makker van een Akker

CK3

Circulaire Korte Keten Kas

Jean Berkhout - Herbestem Westerveld

Jean Berkhout

Herbestem Westerveld

Meld je aan
en deel je plannen met onze circulaire experts.

Of kom es an.
Innovatiehub Versnellingshoeve
Majoor van Swietenlaan 1
Frederiksoord

Aanmelden

voor editie 2023 kan niet meer

Je kunt je niet meer aanmelden om mee te doen met de expeditie. Je kunt wel contact met ons zoeken wanneer je vragen hebt, want je staat er niet alleen voor.

Ingeschreven deelnemer? Download hier jouw reglement voor: IDEE, START of GROEI

Er staat een groot netwerk ondernemers en experts tot je beschikking zodat jij sneller de volgende stap zet met jouw circulaire onderneming.